معرفی شرکتهای خودرو ساز ایران

سال‌های اولیه

پیکان اولین خودروی همه‌گیر تولید ایران بود. در ابتدا هدف عرضه آن ارائه خودرویی گران‌تر از ژیان و ارزان‌تر از خودروهای آمریکایی بود. تا پیش از عرضه پراید پیکان پرفروش‌ترین محصول ایران بود. تولید پیکان در سال ۱۳۸۳ متوقف شد و در اردیبهشت سال ۱۳۸۴ ایران خودرو با این خودرو خداحافظی کرد.

اولین شرکت تولیدکننده خودرو که فیات ایران بود در سال ۱۳۳۲ تأسیس شد ولی تولید اولین محصولات این شرکت که فیات ۱۱۰۰ نام داشت در سال ۱۳۳۹ انجام شد و عملاً شرکت جیپ ایران (پارس خودرو) که در سال ۱۳۳۶ تأسیس شده بود در سال ۱۳۳۸ اولین خودروی تولیدشده در ایران را که جیپ شش سیلندر کالسکه‌ای بود تولید کرد. در سال بعد اولین فیات‌های ایرانی تولید شدند. در سال ۱۳۳۸ شرکت تولید خودروی ایران (مرتب خودرو) تأسیس شد. این شرکت هم در سال ۱۳۴۲ اولین محصولات خود را که انواع مدل‌های لندروور بود تولید می‌کرد. در سال ۱۳۴۱ ایران ناسیونال (ایران خودرو) توسط برادران خیامی تأسیس و در سال ۱۳۴۵ اولین خودروی همه‌گیر تولید داخل یعنی پیکان تولید شد و شرکت سیتروئن ایران (سایپا) در سال ۱۳۴۷ تاسیس شد که اولین خودروی تولیدی آن ژیان بود.

علینقی عالیخانی، وزیر اقتصاد طی سال‌های ۱۳۴۱ تا ۱۳۴۸ در خاطراتش آورده است: «مثلاً اتومبیل، برای اینکه ممنوع کردن ورود اتومبیل در عمل باعث آن چیزی شده بود که به نام مونتاژ اتومبیل در ایران انجام می‌دادند. تمام قطعات را از بیرون وارد می‌کردند و همان ارز اتومبیل و شاید بیشتر هم خرج می‌شد و عده به‌خصوصی بدون هیچ جهتی پولدار می‌شدند. بدون اینکه در داخل کشور یک کار درست و حسابی انجام بدهند. مونتاژی که به آن صورت وجود داشت یکی از بلاهای کشور بود… بدون اینکه ارزش افزوده‌ای در داخل کشور به‌دست بیاید یک چیزهایی را بردارند و بیاورند؛ مثلاً فیات را در ایران مونتاژ می‌کردند و علامت ساخت ایران هم پشتش بود، ولی حتی این علامت «ساخت ایران» را هم در ایتالیا ساخته و آورده بودند!»

در سال ۴۷ بیش از ۱۲ هزار دستگاه پیکان در ایران ساخته شد در حالی که تیراژ تولید بقیه خودروهای ذکر شده حداکثر از ۲۰۰۰ دستگاه تجاوز نمی‌کرد. این روند همچنان ادامه داشت تا سال ۵۱ حدود ۱۲۰ هزار دستگاه پیکان ساخت ایران در خیابان‌های تهران و دیگر شهرستان‌ها تردد می‌کردند. این تعداد در سال ۵۷ و پیش از انقلاب اسلامی با رشد نسبتاً زیادی به بیش از ۴۳۲ هزار دستگاه در سال ۵۷ رسید.

۱۳۵۷–۱۳۸۰

با وقوع انقلاب و در پی آن، جنگ با عراق، بسیاری از شرکت‌های فروش خودرو نمایندگی‌های خود را در ایران تعطیل کردند. شرکت‌های بزرگی چون ایران خودرو ملی شدند و واردات خودرو متوقف شد. با آغاز جنگ، تمام امکانات کشور در خدمت جنگ درآمد و از جمله، تولید خودرو به شدت کاهش یافت. در سال‌های جنگ، دولت به صورت محدود امکاناتی را برای ساخت اتوبوس و خودروهای سنگین فراهم کرد. از جمله، در سال ۱۳۶۴، شرکت ژاپنی نیسان، با همکاری شرکت پارس خودرو، تولید پاترول را در ایران آغاز کرد. تا سال ۱۳۶۷، به جز چند مدل خودرو خارجی وارداتی، که عمدتاً به وسیله دانشجویان ایرانی از خارج وارد می‌شد، خودروی دیگری در ایران تولید و عرضه نشد.

در اوایل دهه ۱۳۷۰، تغییراتی در بخش خودرو بروز کرد و شرکت‌های ایران خودرو و سایپا به مونتاژ مدل پژو ۴۰۵ ساخت فرانسه و پراید ساخت کره جنوبی پرداختند. در همین زمان، دولت برای تشویق سرمایه گذاران بخش خصوصی، به شرکتها اجازه داد ۵ تا ۱۰ هزار دستگاه خودرو به صورت قطعات بزرگ وارد و در داخل مونتاژ کنند و بعد از آن به تولید همان خودروها بپردازند. این تلاش دولت برای جلب همکاری بخش خصوصی ناکام ماند. تنها شرکتی که از این راه وارد عرصه خودرو سازی کشور شد، شرکت کرمان خودرو بود. در اواسط دهه ۱۳۷۰ دولت، چاره دیگری اندیشید و زمینه تولید قطعات خودرو را در داخل بنیاد نهاد. شرکت‌های سایپا و ایران خودرو به سازمان دادن شرکتهای مادر در زمینه قطعه سازی پرداختند. سایپا شرکت سازه گستر را پی نهاد و ایران خودرو به ایجاد ساپکو مبادرت ورزید. این دو شرکت هزاران قطعه ساز را گرد هم آورند تا بتوانند آنچه را در سر دارند عملی کنند.

در سال ۷۳ که خودروی پراید در ایران با تیراژ حدود ۱۵۰۰ دستگاه تولید شد حدود ۲۴ هزار دستگاه پیکان ایران به بازار عرضه شد. سال بعد به واسطه استقبال بالایی که از خودروی کره‌ای پراید شد در سال ۷۵ و همزمان با حضور یک خودروساز کره‌ای دیگر در ایران یعنی دوو حدود ۲۳ هزار دستگاه پراید در ایران تولید شد در همان زمان پیکان همچنان با تولید ۷۷ هزار دستگاه در سال به رکورد پیش از انقلاب خود نزدیک می‌شد. بالاخره این رکورد پس از ۲۲ سال و با رسیدن به تیراژ ۱۱۰ هزار دستگاه پیکان در سال ۷۹ شکسته شد. در همین زمان مسئولان وزارت صنایع درصدد بودند تا خودرویی هم قیمت پیکان تولید کنند. این پروژه با ۴۰۰ میلیارد تومان سرمایه‌گذاری در سال ۷۹ با تولید ۲۶ دستگاه سمند به سرانجام رسید اما نکته این بود که مسئولان ایران خودرو نتوانستند هزینه‌ها را درست مدیریت کنند و قیمت تمام شده آن بسیار بالاتر از حد انتظار بود. از سوی دیگر این خودرو در اولین سال‌های ساختش عیوب فراوانی داشت که بعدها منوچهر منطقی ضمن دادن وعده ساخت مدل بهینه آن در مهرماه ۸۵ وجود بخشی از این عیوب را تأیید کرد «طراحی بدنه خودرو سمند با استفاده از مهندسی معکوس انجام شد و به همین دلیل، برخی اشکالات در طراحی آن وجود داشت. اما مدل بهینه شده سمند که ۱۷ مورد اشکال اساسی و ۴۷ مورد اشکال جزئی آن برطرف شده». در سال ۷۹ حدود ۱۵ هزار پژو ۴۰۵، ۱۱ هزار سمند، ۶۷ هزار پراید، شش هزار دوو، چهار هزار ماتیز و پانصد مزدا تولید شد. سال پس از آن هم دومین محصول پژو یعنی ۲۰۶ به بازار کشورمان آمد. به واقع سال ۷۹ و سال پس از آن آغاز شکوفایی صنعت خودروی ایران و پرحاشیه و پرخبر شدن آن بود.

لیست شرکت های خودرویی در ایران

۱. گروه صنعتی ایران خودرو

ایران خودرو (IKCO) در سال ۱۳۴۱ تحت عنوان «ایران ناسیونال» توسط برادران خیامی تاسیس شد و فعالیت خود را با مونتاژ اتوبوس‌های بنز شروع کرد. موفق‌ترین خودروساز قدیمی کشورمان در اواخر دهه ۷۰، پژو ۴۰۵ که از جمله ماشین‌های لاکچری اروپا در آن زمان شناخته می‌شد را در برنامه خط تولید خود جای داد. با شروع دهه ۸۰، پژو ۲۰۶ هاچ بک با یک پلتفرم جدید روی خط تولید IKCO جا خوش کرد و همچنان بخش عمده‌ای از فروش این شرکت را به خود اختصاص داده است. ناگفته نماند که ۲۰۶صندوق‌دار، پژو ۲۰۷i، ۲۰۷ صندوق‌دار و رانا نیز روی همین پلتفرم، ساخته شده‌اند.

آدرس: تهران – کیلومتر ۱۴ جاده مخصوص کرج (بزرگراه شهید لشگری)، شرکت ایران خودرو
صندوق پستی: ١١١-١٣٨٩۵
تلفن: ۴۸۹۰۱ (۰۲۱)
فکس: ١ – ۴۴۹۳۴۰۰۰ (۰۲۱)
پست الکترونیکی: info@ikco.ir

۲. گروه خودروسازی سایپا

سایپا (SAIPA) در سال ۱۳۴۶ تحت عنوان «شرکت تولید اتومبیل سیتروئن ایران» تاسیس شد و یک سال بعد، شروع به فروش محصولات خود کرد. در حال حاضر این خودروسازی بزرگ کشورمان، حدود ۹۰ کمپانی را به عنوان زیرمجموعه خود دارد که در زمینه‌های مختلف تولید، قطعه‌سازی، مالی و تحقیقاتی فعالیت می‌کنند؛ ایران کاوه و پارس خودرو از معروف‌ترین آن‌ها است. ژیان، رنو، پراید، زانتیا، تیبا، کوییک و ساینا محبوب‌ترین محصولات SAIPA از روز اول تولید تا به امروز هستند.

آدرس : تهران – كيلومتر ۱۵ بزرگراه شهيد لشگری (جاده مخصوص كرج) – شركت سايپا
صندوق پستی : ۵۵۴-۱۳۴۴۵
كد پستی : ۱۳۳۱۱-۱۳۹۶۱
شماره تماس : ۵-۴۴۱۹۶۵۵۰ (۰۲۱)
شماره نمابر : ۵-۴۴۱۹۴۹۳۴ (۰۲۱)

۳. گروه بهمن

این گروه خودروسازی فعالیت خود را در سال ۱۳۳۱ با نام شرکت سهامی ایران خلیج کو آغاز کرده و به مرور موفق شد از حوزه حمل و نقل دریایی به سمت تولید و مونتاژ خودروهای سواری سبک و سنگین حرکت کند. از جمله تولیدات این شرکت می‌توان به سدان‌های مزدا ۳ نیو و بسترن B۳۰ اشاره کرد. همچنین در گروه وانت‌بارها کارا ۲۰۰۰، کاپرا ۲ و وانت کارو دیگر محصولات گروه بهمن هستند. شاسی‌بلندهای هاوال H۲ و هاوال H۹ در کنار کامیون و کامیونت ایسوزو، مینی‌بوس ایسوزو (سحر)، مینی‌بوس مکسوس، کامیون جی ۷ و ۱۳ مدل دوچرخه و موتورسیکلت از جمله محصولات دیگری هستند که گروه بهمن و شرکت تابع آن به بازار کشورمان عرضه می‌کنند.

آدرس : تهران ، خیابان آفریقا (جردن) ، بلوار صبا ، پلاک ۳۷ ، ساختمان بهمن
تلفن تماس : ۰۲۱-۲۲۰۱۸۵۷۰

۴. شرکت کرمان موتور

کرمان موتور (Kerman Motor) در آخرین سال دهه ۶۰ تاسیس شد و در ۱۳۷۶ شروع به تولید کرد. این خودروسازی در ابتدای کار، دوو سیلو در را به عنوان اولین محصول خود عرضه و پس از آن ماتیز را در دهه ۹۰ معرفی کرد. در حال حاضر دو محصول JAC با نام J۵ و S۵در نسخه‌های دنده‌ای و اتوماتیک توسط این خودروسازی تولید می‌شود.

آدرس : تهران – کیلومتر ۱٦ جاده مخصوص کرج – ابتدای بلوار کرمان خودرو – بلوار ارگ – ساختمان اداری صدف
تلفن: ۴۲۷۲۴ – ۰۲۱

۵. شرکت نگین خودرو

نگین خودرو شرکت خودروسازی است که خود را به‌عنوان نماینده رسمی خودروساز فرانسوی رنو معرفی کرده و انواع خدمات پس از فروش و همچنین عرضه مستقیم آخرین محصولات رنو در کشورمان را تا پیش از قطع همکاری این کمپانی به دلیل اعمال تحریم‌ها بر عهده داشت. تعدادی از مدل‌های برند رنو در ایران در قالب CDK توسط سه کارخانه ایران خودرو، سایپا و پارس خودرو مونتاژ شده و تعدادی دیگر از مدل‌های رنو نیز به‌صورت CBU از طریق نمایندگی این شرکت یعنی نگین خودرو بازار کشورمان می‌شدند که از جمله این خودروها می‌توان به تالیسمان، رنو سیمبل نیو کولئوس و داستر اشاره کرد.

آدرس شعبه مرکزی: اقدسیه ، بلوار ارتش
تلفن : ۰۲۱۷۳۴۵۵۹
پست الكترونيك : Marketing@neginkhodro.com

۶. شرکت عظیم خودرو

شرکت عظیم خودرو که نام اصلی آن شرکت پارسیان عظیم خودرو است فعالیت خود را از سال ۱۳۸۱ آغاز کرده و این روزها محصولات فوتون ساوانا و هن‌تنگ X۷ و هن‌تنگ X۵ را مونتاژ کرده و به بازار عرضه می‌کند.

آدرس: جاده مخصوص کرج،کیلومتر ۹،خیابان شهید پوری (بلوار کوهک)،ساختمان عظیم خودرو
تلفن: ۰۲۱۴۴۵۸۴۶۸۱

۷. شرکت شهاب خودرو

شهاب خودرو شرکت خودروسازی ایرانی است که فعالیت خود را در سال ۱۳۴۵ با نام لیلا لند موتور ایران آغاز کار کرده و در سال ۱۳۷۸ به مالکیت آستان قدس رضوی درآمد. از جمله محصولات شهاب خودرو می‌توان به انواع خودروهای ویژه همچون خودروهای آتش‌نشانی، زباله‌کش و لجن‌کش، رولاف سیستم (بازوی غلطان)، اسکیپ لودر، تانکرهای حمل آب و مواد سوختنی و زین پل‌کش اشاره کرد. به‌علاوه انواع اتوبوس‌های شهری بین شهری و BRT نیز توسط شهاب خودرو تولید و در اختیار سازمان‌های مربوطه قرار می‌گیرد.

آدرس: تهران- کیلومتر ۹ جاده مخصوص کرج – پلاک ۲۰۱
تلفن: ۴۴۵۰۴۷۵۰ – ۰۲۱

۸. شركت آسان موتور


آدرس: تهران – کيلومتر ۸ جاده مخصوص کرج – خيابان شانزدهم جنوبي – نبش خيابان دوم
تلفن: ۴۸۶۴۰۰۰۰ (۰۲۱)
ارتباط با مشتریان: ۴۸۶۴۵۶۵۶ (۰۲۱)
دورنگار: ۴۸۶۴۰۰۰۱ (۰۲۱)
کد پستی: ۱۳۸۹۷۳۶۵۱۱
پست الکترونیکی: info@assanmotor.com

۹. شركت اطلس خودرو


آدرس : تهران، كيلومتر ۸ جاده مخصوص کرج بعد از اتوبان آزادگان کوچه شانزدهم (رنگین) نبش سه راهی دوم
كد پستی : ۱۳۸۹۷۹۶۷۱۱
تلفن : ۴۸۶۴۴۴۴۴
فكس : ۴۸۶۴۴۴۴۵
پست الكترونيك : info@atlaskhodro.com

۱۰. شرکت ایرتویا


آدرس : تهران، ابتدای جاده دماوند، بعد از سه راه اتحاد، شماره ۲۰۸
شماره تماس: ۷۳۴۵۱
فکس: ۷۷۳۳۵۲۲۰
کدپستی: ۱۶۵۸۹۹۶۸۱۱
پست الکترونیک: Info@Irtoya.com

۱۱. شرکت مدیاموتورز

Mechanic holding a wrench at a car garage


آدرس : ‌تهران – بلوار میرداماد – بین خیابان شنگرف و حصاری جنوبی(رازان جنوبی) – جنب بانک سامان پلاک ۱۵۰
تلفن : ۲۳۵۲۹۰۰۰ – ۰۲۱
فکس : ۲۳۵۲۹۲۲۲ – ۰۲۱

۱۲. شرکت آرین موتور پویا


آدرس: کیلومتر ۸ جاده مخصوص کرج، بعد از بزرگراه آزادگان، شرکت آرین موتور پویا
تلفن تماس : ۴۷۲۹۳۰۰۰ -۰۲۱
فکس : ۴۴۵۲۱۹۸۹ – ۰۲۱
تلفن واحد فروش: ۱۰ الی۴۷۲۹۳۱۰۲-۰۲۱
فکس واحد فروش : ۴۷۲۹۳۱۱۲-۰۲۱
ایمیل : info@arian-motor.com

۱۳. شرکت مدیران خودرو


آدرس: تهران – انتهای بزرگراه ستاری – تقاطع بزرگراه نیایش -ساختمان فراساز- پلاک ۳.
کدپستی: ۱۴۷۶۹۳۴۷۶۱
تلفن: ۴۷۶۵۱-۰۲۱

۱۴. پرشیا خودرو


آدرس: تهران – کیلومتر ۶ جاده مخصوص لاین کند رو نرسیده به تهرانسر پرشیا خودرو نمایندگی ب ام و
کد پستی : ۱۳۹۸۸۳۷۷۱۱
تلفن تماس از استان تهران : ۱۸۸۵
تلفن تماس از تهران، شهرستانها: ۰۲۱۴۵۹۱
فکس : ۰۲۱۴۴۵۱۵۵۲۰
پست الکترونیکی : info@persiakhodro.ir

۱۵. شرکت ستاره ایران


آدرس : تهران ، خیابان مطهری ، نبش یوسفیان ، پلاک ۴۸
تلفن تماس : ۰۲۱ ۸۸۴۶۰۱۱۶-۸
فکس : ۸۸۴۴۰۵۷۸ ۰۲۱
ارتباط با مدیریت : ۰۹۱۲۳۳۰۶۱۸۰
آدرس پست الکترونیک : info@setarehiran.com

۱۶. شرکت جیلران موتور


آدرس: تهران – خیابان شریعتی، بالاتر از پل رومی، کوچه سلمان، شماره ۳۶
کدپستی: ۱۹۳۳۸۳۳۱۵۱
تلفن: ۰۲۱۴۸۶۴۵۰۰۰
فاکس: ۰۲۱۴۸۶۴۵۰۰۱
ایمیل: info@geelran.com

۱۷. شرکت رامک خودرو


آدرس: تهران ، کیلومتر ۸ جاده مخصوص کرج، بعد از تقاطع آزادگان، شرکت رامک خودرو
تلفن: ۴۷۱۴ ۰۲۱ یا ۴۴۵۱۹۱۲۲ ۰۲۱
فاکس: ۴۴۵۰۱۱۸۴ ۰۲۱
پست الکترونیکی: info@Ramakkhodro.ir

۸. شرکت دیار خودرو


آدرس: سعادت آباد خیابان سرو غربی نرسیده به میدان کتاب پلاک ۱۳۱ تهران – ایران
شماره تلفن: ۲۲۳۷۹۰۹۸ – ۰۲۱
پست الکترونیک: info@diar-khodro.com

۱۹. شرکت افراموتور


آدرس: تهران بلوار فرحزادی، پايين تر از اريکه ايرانيان، جنب بانک سرمايه
تلفن دفتر مرکزی: ۲۲۱۴۵۱۵۹-۰۲۱
تلفن نمايشگاه : ۲۲۱۳۵۳۵۰-۰۲۱

۲۰. شرکت گلرنگ موتور فاميلی


آدرس: تهران، بزرگراه شهید حقانی بین مدرس و جهان کودک، پلاک ۱۹
شماره تماس: ۸۸۲۰۱۸۵۰
شماره فکس: ۸۶۰۸۱۸۵۰
پست الكترونيك: info@golrangmotor.com

۲۱. شرکت آلفا موتور


آدرس : ‌تهران – بلوار میرداماد – بین خیابان شنگرف و حصاری جنوبی(رازان جنوبی) – جنب بانک سامان پلاک ۱۵۰
تلفن : ۲۴۵۷۸۰۰۰ – ۰۲۱
فکس : ۲۴۵۷۸۲۲۲ – ۰۲۱

22.گروه پارس خودور

 تهران – کیلومتر 9 بزرگراه شهید لشگری(جاده مخصوص کرج) شرکت پارس خودرو · تلفن : 48911-021 · امور مشتریان : 096550 · سامانه پیام کوتاه : 3000146 ·

منبع :https://setare.com/

ویکی پدیا

بازدیدها: 15

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *